Powered By Blogger

Wednesday, 26 December 2012

ResiPi "kinilAu"

Makanan orang suluk yang paling admin suka,ialah kinilau"....kinilau nie ikan mentah yang dimasak m'gunakan cuka@limau ataU k'dua2nya skali,suku kaum lain juga ada resipi tersendiri untuk mbuat nie kinilau dan nama yg lain untuk makanan nie...tapi dari start saya makan resipi nie,buatan orang sendiri la yang palink sodap tak tau lah,,,resipi yg lain...admin orang suluk mix tidong....so klu admin teringin nak makan admin suru bapa jak buat kan....memang kaw2 ouh....sedap,kali nie admin akan ajar cara buat dia k,biasanya la yang admin perhatikan bapak admin akan sediakan::

1) Mangkuk besar klu banyak la nak makan...
2) Cuka daN limau
3) Bawang MeraH
4) Halia
5) Ikan 1/2 kilo(ha,ikan nie mesti ikan yg tak byk tulang,,k contoh::ikan basong,ikan tulai
              jangan guna ikan kayu ya,mabuk ti korank)
6) Tomato

Cara nak masak
1.buang tulang ikan,ambil isi saja kepala,tulang,ekor tak bole makan k....
2.potong isi ikan mengikut saiz dan bentuk korank suka
3.Then,bila da siap potong ikan2 tu..(letak dlm mangkuk atau piring k) cuci isi ikan tu  guna cuka....tapi
    jangan lama sgt ti ikan tu pucat tak segar pulak.
4.then buang air cuka tu,masuk kan hirisan bawang,hirisan halia,tomato,lada pun bole letak klu nak pedas..
5.gaulkan bersama pastu percik kan air limau mgikut kesesuaian kuantiti hidangan ok...akhir sekali letakkan        
   garam dan ajinomoto secukup rasa,(pandai2lah korank letak perasa tu jan ngam)
6.biar selama 2 minit-4 minit.....then bule makan sudah.....

ha,,, ni la kinilau,,,tapi nie da upgrade...mungkin rasa pun tak original da..klu nak rasa original korank buat la sendiri k....100% original cuma jan biar lama time letak cuka k...

4 comments: